「葛餅」と「久寿餅」〜どちらもカラダにいいんです(English ver. available)

 

 

葛餅 (Kuzu-mochi)

 

鎌倉にでかけ、駅前の売店でくず餅を買いました。

混同されがちですがこの「くず餅(もち)」、葛粉(くずこ)から作られ透明感のあるものが関西のもの、そして小麦粉を醗酵させて作るため独特の風味を持つ半透明のものを「久寿餅(くずもち)」と呼びます。こちらは関東のものです。

どちらも、きな粉と黒蜜をかけていただきます。きな粉は食物繊維を豊富に含み、黒蜜はミネラルたっぷり。「くず餅」はおやつにも健康食にもなる頼もしい存在です。

葛は、葛湯・葛根湯などに使われている薬効のある食材。体をあたため血行をよくする働きがあるそうです。この時期、冷たいものの摂り過ぎや冷房で冷えてしまった体をあたためるのに良さそうですね。

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“Both 葛餅(kuzu-mochi) and 久寿餅(kuzu-mochi) are good for the body”

I went out for Kamakura and get “kuzu-mochi” the other day.

They are completely difference between 葛餅(Kuzu-mochi) from Kansai-are and 久寿餅(Kuzu-mochi) from Kanto-area, they are same name though.We have Kuzu-mochi with Kuro-mitsu(made from brown sugar) and Kinako (soybean flour), it’s delicious and good for our health. That’s why Kinako is so rich in dietary fiber and Kuromitu have high mineral content.Also 葛(kuzu) is medicative vegetable especially good to warm our body so having it at this time is going to be effective for breezed body with too much air-conditioned.

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